среда, 14. новембар 2012.

MOĆ - MAJKL KORDA 


MOĆ  KAO  IGRA

    " Svrha ove knjige je da vam pokaže kako se moć zadobija, kako se koristi, kako se prepoznaje i kako se sa njom živi, da vas uveri da je svet u kome živite izazov i igra, a da je svest o moći - vašoj sopstvenoj moći - sama srž svega.
       Čitav život je igra Moći.
       Suština igre je sasvim jednostavna : znati šta želite i to uzeti.
     Ali su nasuprot tome, potezi igre beskonačno složeni, iako se najčešće koriste za manipulaciju ljudima i situacijama u sopstvenu korist. Što se tiče pravila, moguće ih je otkriti jedino ako se igra odigra do kraja.
       Neko igra ovu igru zbog novca, neko zbog sigurnosti ili slave, neko zarad seksa, ili svega ovog zajedno. Vrhunski igrači tragaju za samom moći, znajući da se može iskoristiti da bi se dobio i novac i seks i sigurnost i slava. Nijedna od ovih stvari sama po sebi ne čini moć, ali zato moć može da stvori sve njih.
     Ma ko da ste, osnovna istina je da se vaši interesi nikoga ne tiču, vaš dobitak je nužno nečiji gubitak, vaš poraz nečija pobeda.
     Ili rečima nemačkog filozofa Hajnriha fon Trickea : Vaš komšija, nezavisno od toga što vas može smatrati za prirodnog saveznika protiv neke druge sile koje se obojica bojite, u svakom trenutku je spreman da u prvoj zgodnoj prilici, čim to može da uradi bezbedno, deluje u svoju korist, a na vašu štetu. Onaj ko ne uvećava svoju moć, smanjuje je na račun drugih, čija moć u tom
trenutku raste.
     Onaj ko hoće da učestvuje u igri, mora pre svega da otkrije šta je moć. Prvi koraci su da se nauči kako se moć prepoznaje u svim životnim aspektima - jer čitav život je jedno sportsko igralište, a svaka ljudska razmena mogućnost da se provere sposobnosti igrača. Majstori igraju 24 sata dnevno, s čuvarem parkinga, bračnim drugom, ljubavnicom, šefovima sala u restoranima, saobraćajcima, saradnicima višim i nižim od sebe, istiktivno pokušavajući da kontrolišu svaku situaciju u kojoj se nađu. I najsitniji sukobi njima su zanimljivi, zato jer nude bezgranično mnogo mogućnosti za vežbu. Najbolji igrači koje sam upoznao razvijali su osnovu svoje igre na mestima poput pijace, gde se stvara mogućnost da sami birate, a ne da vam nature šta oni žele i gde može da se nauči mnogo o tome : kako se odupreti pritisku, kako odglumiti oklevanje, nemoć ili kompromis.
       Štos je u tome da se razvija sopstveni stil moći, zasnovan na karakteru i željama.
       Vrhunskim igračima ne smeta ako deluju glupo ili slabo, ukoliko im to koristi - uostalom, nije loše ponekad uzdrmati svoj ego.
Najpopularniji savremeni stil je da se oni koji poseduju moć prave da je uopšte nemaju. Jer priznati da imaš moć, znači biti i odgovoran za to kako je koristiš. Mnogo je bezbednije glumiti nemoć, a iza te maske raditi ono što hoćeš.
        Kad se radi o moći ne treba očekivati da će se iko ponašati ispravno i časno, jer uistinu niko to i ne čini.
        Danas, kad se o seksu raspravlja svuda javno, moć je ostala poslednja mala prljava ljudska tajna koju krijemo.
        Nekada davno moć je bila igra elite, divlja zbava na viteškim turnirima ili lov na lisice kojim su se bavili oni koji su već imali hrane u izobilju.
        Danas većina firmi smatra da im je u interesu da podstiču igre moći. Stoga u svakoj organizaciji postoji ugrađena igra moći, pravila i nagrade koje je uspostavila uprava. Vešt igrač igra igru kompanije podjednako dobro kao i svoju, mada uvek ima na umu da dobiti tuđu igru ne znači nužno i dobiti svoju. Zato svaki igrač treba sa rezervom da prihvati laskanja, unapređenja, divljenja, titule, statusne simbole - što naravno ne znači da treba otvoreno da ih odbije ili potceni.
          Nije na odmet poslusati savet Rolo Mej : Moć je nemoguće nekome dati, jer bi tad, onaj ko je prima dugovao onome ko je daje. Ona mora da se osvoji, uzme, otme. Jer ukoliko ne može da se upotrebi protiv opozicije, onda to i nije moć i onaj ko je poseduje neće je osećati kao stvarnu.
         Drugim rečima, ono što nam daju, koliko god to bilo privlačno, uvek je nekakva zamka."  .................iz knjige MOĆ - Majkl Korda

Нема коментара:

Постави коментар